Hiromi Kawakami: SENSEIN SALKKU

Poika kysyi joulun alla, josko Joulupukki voisi toimittaa minulle kirjan - hän oli itse ostanut itselleen kyseisen kirjan, lukenut sen ja tykästynyt siihen. Toki toki, kirja on aina oiva lahja ja japanologin opiskelijana hänellä on nykyään mielenkiintoinen kirjamaku - arvatenkin kirjat liittyvät, jos ei ihan suoraan, niin ainakin tavalla tai toisella Japaniin. Sen historiaan tai ihmisiin ja elämään.

Niin kuin kirjoittajasta ja kirjan nimestä voi päätellä, niin  tämäkin kirja. Lukeminen kesti näinkin kauan, kun kirja oli "iltalukemisena" ja kuinkas sitten kävikään... Silmiä alkoi painaa liian aikaisin, ei kirjan tylsyyden vaan väärän lukuasennon vuoksi 😉

SENSEIN SALKKU kertoo Tsukikosta, joka eräänä iltana tapaa kantapaikassaan opettajansa. Sensei on ainakin 30 vuotta Tsukikoa vanhempi, varmaan jo leskikin.
Ensimmäisen illan jälkeen he tapaavat uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan. Aina sattumalta, he eivät koskaan sovi tapaamisia.
Erään Hanami -juhlan aikaan Tsukiko tapaa vanhan koulukaverinsa ja lyöttäytyy hänen seuraansa, jättäen Sensein omien ystäviensä seuraan. Jonkin aikaa Tsukiko tapailee Kojimaa, mutta Kojiman pyydettyä häntä viikonlopuksi kylpylään, alkaa Tsukiko epäröidä: ei, ei tämä ole sitä mitä hän haluaa.
Hän haluaa Sensein.

Tsukiko palaa vanhaan kantapaikkaansa "etsimään" Senseitä - joka ei ole kadonnut mihinkään - ja ennen pitkää he lähtevät matkalle. Saarelle, jossa tapahtuu erikoisia asioita ja jälleen Tsukiko on hämmennyksissä.  Mitä hän oikein haluaa? Mitä Sensei haluaa? Sensei on niin vanhakin?
Avaavatko treffit museossa Sensein kanssa Tsukikon silmät vai sekoittavatko ne hänen päätään vielä enemmän?

"Sensein salkku on suloinen, surumielinen, oikullinen rakkaustarina 2000-luvun Tokiossa"

Hiromi Kawakami, s. 1958m on yksi Japanin rakastetuimpia nykykirjailijoita. Sensein salkku voitti Tanizaki -palkinnon ilmestymisvuonnaan 2001 ja oli ehdolla Man Asian -palkinnon saajaksi vuonna 2013. Se on käännetty neljälletoista kielelle.

Kirjailija (ja toki myös kääntäjä Raisa Porrasmaa) onnistuivat kuljettamaan lukijan kirjan henkilöiden maisemiin: niin hanami-juhlaan kuin sieniretkelle jossa Tsukiko ja sensei kävivät sekä kylpylään saarelle. 
Joka tapauksessa valinta oli Pojalta hyvä - meillä on selvästikin samanlainen kirjamaku 😊Kommentit