Mika Waltari: KUKA MURHASI ROUVA SKROFIN?

Lukuvuosikin on aloitettu - lukemalla viimeinkin keskeneräinen kirja loppuun 😄
Tässä välissähän olen lukenut/kuunnellut pari kirjaa ihan oikein kokonaankin, mutta tämä Mika Waltarin "Kuka murhasi Rouva Skrofin" on ollut iltalukemisena ja siksi se on edennyt niin hitaasti: korkeintaan pari sivua ja kops - kirja on kolahtanut otsaan. Mutta se siitä.

Kuka murhasi rouva Skrofin?
Kirjahan on ainakin eräänlainen klassikko, Matti Kassila ohjasi vuonna 1961 sen pohjalta elokuvan Kaasua, komisario Palmu. Syy, miksi elokuvan nimi poikkeaa kirjan nimestä, on se, että Kassila halusi elokuvan nimeen Palmun nimen.

Helsinkiläisen kerrostalon rappukäytävässä tuntuu kaasun hajua ja se johtaa rikkaan leskirouva Skrofin asuntoon. Asunnosta löytyy aukijäänyt kaasuhana, menehtynyt rouva Skrof ja hänen koiransa. Aluksi kuolema näyttää tapaturmalta; kaasuhana on jäänyt auki vahingossa.
Komisario Palmu lähetetään selvittämään tapausta ja se paljastuukin murhaksi.
Testamentin muuttaminen edellisenä päivänä, tytärpuolen katoaminen, saarnaaja Mustapää, hulivilipojat Lankela ja Kuurna - mitä tekemistä heillä kaikilla on tai voisi olla murhan kanssa?

Elokuvat on tullut katsottua moneenkin kertaan, mutta kirjoja en ole lukenut aikaisemmin; nyt kun kaksi niistä on tuossa omassa hyllyssä, niin onhan ne luettava.
Kirjan välillä vähän vanhahtava kieli  oli mukavaa luettavaa - varsinkin poikkeuksena monelle nykykirjalle, jossa lähes neljänneksen aukeamasta täyttää erilaiset voimasanat. Myös Palmun ja lain ylioppilas Toivo Virran sanailu ovat virkistäviä.


Joulua kotona viettämässä ollut Poika luki kirjahyllystä löytyneet Waltarin kirjat, tämän Kuka murhasi rouva Skrofin sekä Komisario Palmun erehdys. Ja vuoden ensimmäisenä päivänä tv:stä tuli kaikki kolme Palmu -elokuvaa peräkkäin 👍😄

Ja kerronpa teille vielä pienen salaisuuden 😉
Pöllö on asettunut lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja samaan kylään jossa "Komisario Palmu" eli Joel Rinne syntyi ja asui lapsena ja vielä nuorena poikana vietti kesiä näyttelijäveljiensä Einarin ja Jalmarin kanssa. Täältä löytyy heidän muistomerkkinsäkin.

Kommentit

 1. Minullakin tulee ehkä nyt merkatuksi lukemani, kun sain joululahjaksi pienen muistikirjan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Olisi kyllä kiva lukea vinkkejä luettavista kirjoista sun blogistakin - lukemattomien lista sen kun kasvaa vaan :D

   Poista

Lähetä kommentti

Hei! Oletko sinä lukenut tämän kirjan? Mitä sinä pidit siitä tai mitä ajatuksia se sinussa herätti?
Olisi kiva vaihtaa ajatuksia kirjasta :)